ДОКАЗ ОД АРХИВАТА НА ФБИ: „Овој Тито е лажен, вистинскиот беше повисок и немаше два прста“

1879

Во април 1955 година, едно лице по име Маријан Џон Маркул им се обрати на агентите на американското ФБИ, пишува еден од стотиците илјади документи од кои неодамна се декласификуваа американските власти, а се однесува на една специфична работа: идентитетот на Јосип Броз Тито.

„Г-дин Маркул верува дека лицето кое денес се претставува како маршал Тито не е вистински Јосип Броз Тито, туку руски агент кој го зел идентитетот на Јосип Броз Тито во 1937 година, во време кога вистинскиот Тито исчезна во Русија“, гласеше тајната белешка. Од ФБИ, датирано од 4 мај 1955 година.

Документот содржи и информации за самиот Маркул. Роден е во Ливно на 27 ноември 1909 година. Тој беше натурализиран како американски државјанин на 14 март 1944 година и служеше во американската армија од 9 октомври 1942 година до 30 ноември 1944 година, кога беше чесно разрешен како капелар. Тој емигрирал во САД во мај 1936 година, а неговата сопруга била вработена како лабораториски техничар во болницата во округот Лос Анџелес. Таа е родена во Америка и се вели дека нејзиниот сопруг поседува и управува со кафуле во Лос Анџелес. Колку се точни информациите што ги дава, не е познато. Но, тој тврди дека е социјалист и сака да обезбеди информации што „би можеле да бидат важни за безбедноста на САД“.

Според документот, Маркул ја посетил Југославија во 1953 година. Потоа разговарал со Тито во два одделни прилики. За време на првиот, тој било во публика со него околу еден час. Потоа забележа дека Тито има по пет прста на секоја рака и додаде дека на вистинскиот Тито му недостасуваат показалецот и средниот прст на левата рака.

Тој исто така забележа дека Тито што го запознал во 1953 година се чинел дека е многу добро образован и вешт пијанист, за разлика од вистинскиот Тито кој не бил добро образуван и, според она што го знаел, не знаел како да свири на пијано.

„Понатаму, Маркул тврдеше дека вистинскиот Тито, познат за него како Јосип Броз, бил висок околу 180 сантиметри, а човекот што го запознал во 1953 година бил само околу 160. Тој исто така додаде дека забележал дека човекот што го сретнал во 1953 година имал благ руски акцент и зборувал со мек глас, додека Тито како зборуваше поостро и погрубо. Маркул тврди дека вистинскиот Тито не бил здрав и дека имал туберкулоза и дека исчезнал во 1937 година кога бил во Русија “, стои во документот на ФБИ.

Маркул рече дека разговарал со вистинскиот Тито во 1928 година во Југославија и дека повторно го видел во Париз во 1935 или 1936 година на улица и дека е сигурен дека тоа е вистинскиот Тито. После таа посета на Тито во 1953 година во Белград, се објаснува во документот, Маркул ја посетил својата сестра Ана во Загреб, која била во брак со Борис Гориќ, двајцата лекари. Медицинската сестра го праша како минал неговиот состанок со Тито и дали мисли дека тоа е вистинскиот Тито. Тој и рече не.

„Неговата сестра тогаш му рече дека таа и нејзиниот сопруг, како и некои други во Југославија, не веруваат дека човекот кој се претставил како маршал Тито е вистинскиот Тито. Таа му рече дека по 1937 година го слушнале како зборува на радио и забележале промена на акцентот и дека човекот кој сега се претставил како Тито има руски акцент. Маркул понатаму тврди дека неговиот татко Иван, кој има 89 години и сè уште е жив, го познавал вистинскиот Тито и работел во истиот град во Југославија и дека според неговиот татко човекот кој се претставува како Тито не е истиот Тито кој бил комунистички секретар во 1937 година “, се наведува во документот на четири страници.

Додека Маркул бил во Загреб, пишува тој, бил поканет на прием кај Тито и пошол. Имало околу 80 гости. За време на таа втора средба во 1953 година, Тито се однесувал ладно и кон него и кон неговата сопруга Ингрид и едвај разговарал со нив. После тој прием, Маркул три часа разговарал со Александар Ранковиќ, за кого тврди дека бил шеф на безбедноста во Југославија и, според него, најважниот човек во земјата, не исклучувајќи го и Тито. Зборуваше со него три или четири часа и по првиот состанок.

„За време на двата разговори со Ранковиќ, Маркул, како што тврди тој, му раскажа за своите сомнежи, наведувајќи го како доказ недостатокот на прсти во вистинскиот Тито. И во двата случаи, Ранковиќ му рече дека не треба да се грижи за овие работи, туку да ужива во посета на Југославија. Тогаш Ранковиќ ја смени темата и не дозволи Маркул да зборува за Тито “, стои во продолжението на документот.

Маркул, исто така, тврди дека, според него, југословенските власти тајно соработувале со Советскиот сојуз и дека тоа ќе стане очигледно за сите во следните четири или пет месеци. Според него, човекот кој се претставува како Тито е руски агент. Самиот Маркул, се вели во досието, зборува руски јазик и живеел во Русија од 1930 до 1933 година и забележал, тврди тој, во југословенските ресторани и други јавни места многу луѓе за кои верува дека се руски агенти во цивилна облека.

„Тој исто така тврди дека за него и за многу други Југословени е очигледно дека советските власти, доколку сакаат, можеле многу лесно да се ослободат од југословенскиот шеф во секое време“, се вели во документот, додавајќи дека Маркул поголемиот дел од своето време го минувал во затвор во Русија и дека побегнал во 1933 година преку Сибир.

Во досието се наведува дека Маркул исто така тврди дека лицето по име Живко Топаловиќ (од Франција) може да ги потврди своите изјави. Овој човек добро го познаваше Тито затоа што беше во југословенската војска и на конференција со Тито. Топаловиќ, верува дека лицето кое се претставува како Тито е рускиот генерал Николај Лебдев.

„Маркул, исто така, тврди дека Топаловиќ е осуден од југословенската влада на повеќе од 20 години затвор и дека тој не може да се врати во Југославија без да биде уапсен и затворен“, се вели. Според Маркул, повеќе од 80 проценти од луѓето се плашат и го мразат маршалот Тито.

„Маркул тврди дека југословенската влада се преправа дека има кавги со СССР за да добие помош од Соединетите држави и дека нема вистински раздор меѓу Југославија и СССР“, се вели во документот.