Новиот сој на коронавирус фаќа замав низ Македонија

89

Бројот на потврдени случаи со новата варијанта на вирусот Ковид-19 се зголемува. Во рок од два дена е забележано зголемување од 30% на заразените со британскиот сој на вирусот. Сепак, министерот за здравство смета дека нема потреба од нови ограничувачки мерки, уверувајќи ја јавноста дека државава во моментов има доволен капацитет за третман на заболените.

Вакцинацијата на здравствените работници продолжи и денеска. Бројот на медицински лица кои се вакцинирани надмина 700. Процесот ќе продолжи во понеделник.

Во моментов, бројот на позитивни пациенти кои се лекуваат на инфективните одделенија во земјата е 622, додека во ковид-центрите има околу 420 слободни кревети.