БУГАРСКИ БИЗНИСМЕН ГО ОБВИНУВА БОРИСОВ ЗА РЕКЕТ – нему и на министерот за финансии им дадов 30 милиони евра

197

„За помалку од три години, директно им предадов на министерот Владислав Горанов и на премиерот Бојко Борисов над 60 милиони лева, на нивно директно барање и нарачка“, пренесува бугарски Дневник.

Ова го напиша обвинетиот бизнисмен Васил Божков во допис до обвинителството, тврди веб-страницата „Бивол“, објавувајќи го главниот дел од него вчера вечерта.

Според сајтот, тие го добиле документот и го прашале бизнисменот во порака, дали е автентичен. Божков одговорил само дека вчера и денес дописот е испратен до многу бугарски и странски институции. Тој не потврдува директно, но ниту го негира. Пораките се во Messenger. Во четвртокот, изјава на главниот обвинител Иван Гешев откри дека тој добил допис по е-пошта од Божков, кој веќе бил под истрага. Слободна Европа го цитираше Божков како потврда за содржината на емитувањето.

Ако документот е автентичен, тоа е најсериозната изјава досега дадена од бизнисмен кој се крие во Обединетите Арапски Емирати, ОАЕ од крајот на јануари. Во него, тој ги нападна премиерот и министерот за финансии уште подиректно со одредена сума, за која најави дека ги платил како „рекет“ за последните три години и обвинувања за „закани“ и барање за преземање на неговиот бизнис.

Дневник побара од портпаролката на главниот обвинител Сиика Милева да потврди дали е тоа дописот, но таа се извинила дека е на состанок и ќе се јавиме подоцна. Таа тогаш рекла дека не следи никакви дописи објавени од медиумите и ги советувала тоа да го дознаат од изјавите на генералниот обвинител и што рекол тој во четвртокот на оваа тема. Владислав Горанов и неговиот ПР исто така не кревале телефони, а прес-центарот на ГЕРБ одговори на Дневник со традиционалното образложение дека „не ја коментираме одбраната на обвинетите“. ГЕРБ и потврдил на Свобода Евпопа дека го добиле сигналот.

Реакција на Борисов: Апсолутни измислици

“Апсолутни измислици. Еве јас велам – ви дадов 100 милиони лева. Дали тоа значи ништо. Јас не зедов ниту една стотинка, ниту јас, ниту партијата од него. Се колнам за внуците и во мојот живот.” Ова му го кажал на „Дневник“ премиерот Бојко Борисов, два часа по објавувањето на информациите за дописот, и тој одбил да одговори на повеќе прашања со забелешка „што правите со мене, заради она што го рекол еден насилник“. Борисов не коментирал за Горанов.

Што е најважно во дописот?

Освен тврдењето дека платил 60 милиони лева на Горанов и Борисов, Божков изјавил дека е подготвен да сведочи и да покаже докази:

„Подготвен сум да му дадам на обвинителството целосно сведоштво за споменатите настани, поддржани со физички докази, вклучувајќи документи, банкарски изјави, снимки на безбедносната камера, фотографии и сведочења“.

Во резимето објавено од „Бивол“, тој тврди дека компаниите работеле со лотарија, и дека тој, како акционер во нив, бил „подложен на систематска злоупотреба на службената должност, изнудување и директни закани за промена на прописите од високи владини функционери“ и од „членовите на бугарската влада “.

Божков исто така изјави дека постои директна „закана“ (во дописот зборот е во понуда) за престанок на дејноста на овие компании и се случило кога во јануари 2020 година тој одби да плати повеќе на министерот за финансии. Божков го опиша како „категорично одбивање да продолжам да ги задоволуваме растечките финансиски побарувања и амбиции за стекнување на мнозински удели во моите компании од страна на министерот за финансии“.

Дописот ги наведува настаните од последните пет години – повеќето од нив Божков веќе ги опиша во различните форми на раскажување на оваа приказна, што ги користеше во последните неколку недели на социјалните мрежи.