Очите се едни од најважните сетилни органи и нивното здравје во голема мера зависи од времето поминато пред екранот, исхраната и животните навики.
Според експертите, витамините играат клучна улога во обликувањето на здравјето на очите, а ова се најважните од нив, како и храната во која можете да ги најдете.
Витамин А
Овој витамин игра клучна улога во одржувањето на здрав вид и ја штити рожницата, која е надворешната обвивка на вашето око. Витаминот А содржи компонента на родопсин, очен протеин кој ни овозможува да гледаме дури и при услови на слаба осветленост.
Храна богата со витамин А: Слаткиот компир, лиснатиот зелен зеленчук, тиквата и пиперките се богати извори на витамин А.
Витамин Е
Овој витамин е моќен антиоксиданс кој помага во заштитата на очните клетки од оштетување на слободните радикали. Се смета дека исхраната богата со витамин Е помага во спречување на катаракта поврзана со стареењето.
Храна богата со витамин Е: Храната богата со витамин Е вклучува јаткасти плодови, семки и масла за готвење. Лососот, авокадото и лиснатиот зелен зеленчук се исто така добри извори на витамин Е.
Витамин Ц
Витаминот Ц е исто така моќен антиоксиданс кој помага во заштитата на очите од штетните слободни радикали. Исто така, витаминот Ц помага во создавањето на колаген, протеин кој ја обезбедува структурата на рожницата и склерата.
Храна богата со витамин Ц: цитрусно и тропско овошје, пиперки, брокула и кељ содржат особено високи количини на витамин Ц, што ги прави одлични опции за зголемување на дневниот внес на овој антиоксиданс.
Витамин Б2
Познат и како рибофлавин, тој е антиоксиданс кој помага во намалување на оксидативниот стрес во телото, па има позитивно влијание врз здравјето на очите.
Храна богата со витамин Б2: овес, млеко, јогурт, месо и збогатени житарки богати со рибофлавин се богати со овој витамин.
Богати извори на витамин Б3 се рибата, печурките, кикириките и мешунките.
Витамин Б3
Овој витамин се нарекува и ниацин и му помага на телото да ја претвори храната во енергија и делува како антиоксиданс. Ниацинот игра улога во спречувањето на глауком, нарушување што го оштетува оптичкиот нерв на вашето око.
Храна богата со витамин Б3: Богати извори на ниацин се рибата, печурките, кикириките и мешунките.
Витамин Б1
Исто така познат како тиамин, овој витамин игра клучна улога во правилното функционирање на клетките и помага да се претвори храната во енергија. Се вели дека храната богата со тиамин помага да се намали ризикот од катаракта за 40 проценти.
Храна богата со витамин Б1: Храна богата со тиамин се цели зрна, месо, риба, житарки, леб и тестенини.
Овој витамин игра клучна улога во одржувањето на здрав вид и ја штити рожницата
Витамини Б6, Б9 и Б12
Докажано е дека овие витамини го намалуваат нивото на молекулата наречена хомоцистеин во крвта, која ја нарушува структурата на колагенот и игра клучна улога во дефинирањето на структурите на окото, вклучувајќи ја рожницата, леќата, склерата и стаклестото тело.
Храна богата со витамини: млечните производи, рибата, месото и слаткиот компир се богати со витамин Б6. Темно лиснат зеленчук, мешунки, аспарагус, цвекло и агруми се добри извори на фолна киселина или витамин Б9.
Конечно, витаминот Б12 може да се најде во производите од животинско потекло како што се месото, млечните производи и јајцата. За оние кои следат вегетаријанска или веганска исхрана, има збогатена храна како што се житарици, хранлив квасец и растително млеко.