„Тој крие многу тајни“: Сплиќанец го сними најскапиот југословенски проект – подземниот аеродром кај Бихаќ (видео)

170

Авантуристот и јутубер Јурица Галиќ Јука сними извештај за напуштената воена база во Жељава, кој досега е прегледан повеќе од 270 000 пати. „Напуштениот аеродром во срцето на планината крие многу тајни … и мигранти“, вели Јука во насловот блогот. „Жељава (кодно име Објект 505) е подземниот аеродром во Жељава во близина на Бихаќ со тунели долги 3.500 метри, ширина 20 метри и високи 8 метри.

Милјарди долари се издвоени за најскапиот југословенски проект (завршен во 1968 година) за сместување на дури 120 авиони со екипажи и комплетен арсенал оружје, како и огромно снабдување со гориво, храна, лекови и се што е потребно во случај на катастрофа “, објаснува Јука, инаку учесник во новата сезона на Фарм, во описот на видеото што привлече големо внимание.

Јука и двајца колеги ѕирнаа во напуштените тунели на границата меѓу БиХ и Хрватска. „На патот видовме и мигранти, не би се изненадиле да сретнеме некој и овде“, рече тој на влезот во темниот тунел. Погледнете што снимил на видеото.