Oбјавена е мапа на богати личности во Европа – колку милијардери има во словенските земји?

694

Веб-страницата “Jakub Marian” објавила мапа на која е прикажано колку милијардери живеат во Европа врз основа на нивните државјанства.

Најмногу милијардери, дури 101, живеат во Русија, додека во останатите земји живеат далеку помалку богати лица. Меѓутоа, бројот на милијардери во словенските земји посебно ќе ве изненади.

Во Русија живеат дури 101 милијардер со руско државјанство, во Франција 40, а во Германија 123.

Интересно е тоа што во најмалите земји во Европа има барем по еден милијардер, па така во Монако живеат 4, додека Лихтејншајн има само еден милијардер.

Она што е интересно и тажно во исто време е тоа што во словенските држави нема милијардери. Ниту една поранешна југословенска држава не може да се пофали со лица кои имаат милијарди на банкарските сметки, пренесува порталот.

Украина има седум милијардери, Полска и Чешка по шест, а Словачка еден. Од друга страна, во Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и Словенија не живее ниту еден милијардер.