Бугарски свештеник: Претензиите на Бугарија кон Македонија се без основа

268
Јеромонахот Рафаил, поранешен игумен на манастирот „Свети Николај Мирликијски Чудотворец“ од Кладница во Бугарија, застана во одбрана на Македонија по бугарското вето.

„За македонското прашање накратко од мене: 1) Република Македонија е суверена и независна држава, 2) Македонската нација е посебна нација, формирана на начинот на кој е формирана секоја нација, 3) Македонскиот јазик е посебен јазик, тој не е ‘бугарски’, ниту со ‘бугарски корени’, 4) Во Бугарија живее македонско малцинство, кое е систематски поттиснувано и репресирано. Етничката и национална припадност и идентитет се прашање на самоопределување, 5) Македонија беше прашање на фашистичка окупација на Царството Бугарија, 6) Сите претензии на Бугарија и на Бугарите кон Македонија и Македонците се целосно неосновани“, напиша на Фејсбук докторантот по црковно право на Богословскиот факултет во Софија, учесник и говорник на антивладините протести во главниот град на Бугарија минативе месеци.

Објавата на отец Рафаил, со световно име Росен Стефанов, ја сподели на својот профил на Фејсбук и Ангел Џамбаски, потпретседател на ВМРО на вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов со саркастичен коментар: „Демократска Бугарија за ‘македонското прашање’“, пишува Експрес.