Дишеме отров четири пати повеќе и осум пати подолго од дозволеното

0
71

Просечното годишно загадување на воздухот во Македонија со ПМ10 честички во минатите десет години е од два до четири и пол пати повисоко од граничните вредности пропишани со Директивата на ЕУ за квалитет на воздухот, кои од 1 јануари 2015 година се задолжителни за сите земји-членки.

ЕУ веќе почна постапка против неколку членки кои ги надминуваат граничните вредности.

Бугарија, соочена со тоа, тукушто воведе санкции за градоначалниците кои нема да се справат со загадениот воздух, но и за домаќинствата кои ќе го загадуваат воздухот со несоодветен материјал за греење. Според измените во бугарскиот Закон за чистотата на атмосферскиот воздух, градоначалниците имаат една година за да го намалат загадувањето во својата општина, а во спротивно се соочуваат со казна од 2.500 до 5.000 евра.

Македонија не подлежи на санкции од Европската Унија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here