Зошто авионите не летаат преку Тихиот Океан?

213

Сте се запрашале некогаш зошто авионите не летаат директно над Тихиот Океан? Постои многу добра причина за тоа.

Иако на прв момент ви се чини дека летањето право од САД до Јапонија е пократко, тоа всушност не е така поради елипсовидната форма на нашава планета. Тоа е една причина зошто авионите од САД за Ориентот прават лак од север.

Друга многу добро причина е тоа што пожелно е на авионската рута да има што е можно повеќе аеродроми за во случај на дефект. Летањето над Тихиот Океан нуди речиси нула избор на аеродроми, додека летањето на север преку Алјаска и Камчатка секогаш нути вонредно слетување на аеродром наместо на вода.