Телото на таткото се подели на два дела. Со две бомби ги уби сопругата и нејзината мајка. Синот стана суров криминалец кој планирал атентат врз Вучиќ!?

99

Истрагата во станот, во кој Небојша Беливук, таткото на Вељко Беливук, ја активираше бомбата на 13 февруари 1995 година и се самоуби, ја уби сопругата и нејзината мајка, ја спроведе сега пензионираниот форензичар Часлав Ристиќ!

Ристиќ, кој бил на местото на, како што вели, досега незапаметениот масакр во Белград, вели дека Небојша активирал две рачни гранати истовремено.

Кога пристигнавме на местото на истрагата, најдовме ужасна глетка! Тогаш, за првпат се соочивме со таков маскар, според начинот на извршување и според бројот на жртвите. Детонацијата беше исклучително силна, вратата беше исфрлена од рамката, но и дел од зидот, се присетува Ристиќ и продолжува:

Беше јасно дека човекот, чие тело беше преполовено, ги активираше пеколните бомби. Веднаш може да се претпостави дека тој најверојатно сакал да изврши самоубиство во бањата. Меѓутоа, по него најверојатно тргнала неговата сопруга, а потоа и нејзината мајка. И во тој момент човекот ги активирал бомбите. Ова може да се заклучи врз основа на положбата на телата, но и врз основа на повредите на починатиот.

Поранешниот форензичар, кој 20 години одел на местата на злосторствата, додава дека за време на истрагата дознале дека во моментот на експлозијата, во тој стан имало две деца, само во друга просторија, тогаш деветгодишниот Вељко Беливук и неговиот братучед.

Не ги најдовме на местото на експлозијата, но знам дека тие не беа повредени. Детонацијата исто така малку го оштети зидот на просторијата и ги искрши прозорците. Може да се претпостави дека, за среќа, тие биле неповредени, вели тој и додава дека неговите колеги, за време на истрагата, реконструирале што и претходело на експлозијата.

Според приказната што ја слушнав, семејството седеше во кујната, нешто се случи, па Небојша стана и отиде во бањата со бомби во рацете. Постои можност неговата сопруга да се обидела да го спречи во тоа. Од таа причина се сомневаше дека станува збор за самоубиство, вели пензиониран полицаец.

Небојша Беливук, таткото на Вељко Беливук, го изврши масакрот пред точно 26 години во семејниот стан во поширокиот центар на Белград, пишува српски Курир.

Како што тогаш пишуваа медиумите, таа 1995 година, Небојша Беливук (34) ја активирал експлозивна направа на 13 февруари и се самоубил, а ги убил и сопругата Бранка (31) и нејзината мајка Мирјана Младеновиќ (55). Во тој момент во станот бил дедото на Небојша, како и неговата свеска, односно таткото и сестрата на неговата сопруга. кои биле повредени, а во станот покрај нив биле и деветгодишниот Вељко и уште едно дете. Тие за чудо ја преживеаја разорната експлозија, која го сруши целиот стан.

Тешката трагедија се случи во станот на семејството Беливук, на 16-ти кат од зградата. Небојша Беливук, неговата сопруга Бранка и нејзината мајка загинаа при експлозија на рачна граната, додека тестот Ратко и свеската Драгана беа тешко повредени, пишуваа весниците пред 26 години.

Како што наведоа медиумите, повикувајќи се на изворите од истрагата и на изјави на соседите, се слушнал страшен тресок околу 19 часот.

Мислев дека лифтот падна. Истрчав од станот и видов ужасна глетка. Вратата од станот на Беливук беше целосно скршена со се рамката. Од нивниот стан се ширеа пожар и чад, се слушаа стенкања и лелекања, изјавил еден сосед за медиумите.

Жителите на оваа зграда сè уште ја паметат трагедијата. Самиот Беливук зборуваше за тоа дека растел без родители, на судењето кога беше обвинет за нападот врз обезбедувањето на генералниот секретар на ФК Партизан, Милош Вазура во 2016 година. Потоа рече дека човек од обезбедувањето на Вазура ја опцул неговата мртва мајка.