Совети за поквалитетен сон

199

Несоницата може да се појави на секоја возраст, а честа е кај жените во менопауза и со себе повлекува многубројни здравствени тегоби. Следете ги овие совети за да го фатите ритамот на спиење…

1 Одење во кревет секога во исто време

Би требало да си легнувате во сто време. Значи, секој ден, вклучувајќи го и викендот, би требало да се будите во исто време. Придржувајте се до правилото: колку порано станувате, толку порано си легнувате!

2 Доцните тренинзи не се пожелни

Минимум два часа пред легнување не треба да се занимавате со физичка активност, бидејќи таа го подига нивото на хормонот на стресот.

3 Топол туш за полесен сон

Купката ќе го отпушти вашето тело. Но тоа не значи дека морате да лежите во када, можете само да се истуширате со топла вода.