Од Аеродром до Мавровка за помалку од 5 минути

73

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов објави дека интензивно се работи на изградбата на новиот мост во рамки на проектот за пробивање на булевар АСНОМ со кој од Аеродором до Мавровка , како што вели тој, ќе се стигнува за 5 минути.

„Интензивно се работи на мостот на бул. АСНОМ. Од Аеродром до Мавровка за помалку од 5 минути. 6 коловозни, две велосипедски и две пешачки патеки. Нови коридори во нашиот град“, напиша Шилегов на Фејсбук.

Градот пред две години ја започна постапката за изградба на коридор за поврзување на Аеродром, Гази Баба и Центар.  Новиот проект освен нов мост преку Вардар во должина од 120 метри предвидува и пробивање на нов и реконструкција на стар булевар во вкупна должина од 2170 метри, 5 вкрстувања, 6 коловозни ленти, велосипедски патеки во двете насоки, пешачки патеки и дрвореди. Новиот коридор во градот задолжително ќе биде проследен и со нови автобуски линии на јавниот градски превоз.