Многумина го користат ова масло, а поштетно е и од шеќерот и од мастите

116

Иако течната состојка која ги предизвикува овие промени не е сè уште откриена, научниците препорачуваат намалување на неговата количина во исхраната.

На Калифорнискиот универзитет „Riverside“ спроведено било истражување на глувци при што една група добивала храна богата со масло, а друга масло од соја без линолеинска киселина, а трета пак кокосово масло.

Резултатите покажале дека маслото од соја може да предизвика дијабетес. Освен тоа може да доведе до генетска промена на мозокот која предизвикува невролошки пореметувања како што се аутизам, Алцхајмер и депресија.

Ова масло е модифицирано од експресија на околу сто различни гени во подрачјето на хипоталамусот и довело до различни воспаленија и негативно влијание на метаболизмот.

И двата видови на масло од соја имале слично влијание додека пак кокосовото масло немало.

Променетите гени, вклучувајќи ги и оние кои се поврзуваат со шизофренија, депресија и Алцхајмер.

Најмногу последици претрпел генот задолжен за лачење хормони окситоцин кој го поттикнува чувството на еуфорија.