Јапонија падна во рецесија

135

Податоците објавени утрово потврдија, сепак, дека Јапонија паднала во длабока рецесија, за прв пат по четири и пол години.

Третата најголема светска економија падна за 3,4 проценти во првиот квартал од оваа година, откако падна за 7,3 проценти во претходниот квартал.

Иако падот во првиот квартал беше помал во однос на очекувањата на аналитичарите од 4,6 проценти, тоа не е многу охрабрувачки бидејќи се очекува многу поголем пад во тековниот квартал, веројатно најголем од Втората светска војна.

Инвеститорите се претпазливи и поради тензиите меѓу САД и Кина бидејќи претседателот Доналд Трамп често ја прозива Кина и и се заканува поради појавата на коронавирус.