Форбс: Рускиот воен брод „Адмирал Нахимов“ е најмоќен на светот!!

652
Нуклераниот ракетен воен брод „Адмирал Нахимов“ по модернизацијата ќе биде најмоќниот воен брод на светот оценува американскиот магазин „Форбс“.

Магазинот наведува дека модернизацијата на бродот наскоро ќе биде завршена. Ако се споредат по големината на бродот, „Адмирал Нахимов“ и американскиот брод од тимот „Ајова“ ќе видиме дека рускиот брод е посовремен според концепцијата и вооружувањето.

-Новото вооружување и сензорите ќе овозможат тој да стане најмоќниот воен брод на светот, се наведува во магазинот.

Модернизираниот „Адмирал Нахимов“ ќе има хиперсонични ракети „Циркон“ кои ќе бидат приоритетни во системот на вооружување на руската воена морнарица.Комплекс од противвоздушна одбрана на бродот ќе биде системот „Форт-М“, кој е модернизирана верзија на рекетите С-300. Ќе биде во можност самиот да запре флота на НАТО.

Според информациите комплетната модернизација на бродот „Адмирал Нахимов“ ќе биде готова во 2022 година.