Денес на небото „огнен прстен“: Познато е каде ќе може да се види оваа ретка појава

148
Totality during annular solar eclipse with ring of fire.

Ако Месечината го покрие Сонцето од блиската страна на својата орбита, таа целосно ја блокира ѕвездата, а потоа зборуваме за целосно затемнување, но ако затемнувањето е, како што е сега, на крајната страна, тогаш имаме делумно затемнување, кое има изглед на „огнен прстен“.

Жителите на поголемиот дел од северната хемисфера денес ќе можат да го видат затемнувањето на Сонцето, а научниците овој настан го нарекуваат затемнување на прстенот.

Најдобрата сцена на затемнувањето ќе се види на Арктикот, но остатокот од светот, како што се северниот дел на САД, Канада, Алјаска, Гренланд и делови од Европа и Азија, исто така ќе можат да уживаат во ова природен феномен.

Месечината ќе биде над нашата најголема ѕвезда, но нема да ја покрие целосно. Ќе има тенки делови кои ќе продолжат да блескаат, а целата сцена ќе изгледа како прстен – па оттука и името затемнување на прстенот.

Затемнувањето ќе се гледа најдолго во близина на превојот Нарес, тесен канал што го дели канадскиот архипелаг од Гренланд. Затемнување од дури 90 проценти ќе се види токму на тоа место и ќе трае околу четири минути.

Совет за секој што ќе се обиде да го погледне овој феномен со голо око е да не го прави тоа воопшто, бидејќи долго гледање на тоа може да предизвика сериозно оштетување на видот.

Ако сепак сакате да уживате во погледот, препорачливо е да земете заштитна опрема, како што се специјални очила, наменети за гледање на затемнувањето на Сонцето.