Црна Гора се приклучува кон Отворен Балкан?

111

Вицепремиерот на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, во изјава за ТВ21 по форумот „Економист“ изјави дека неговата земја нема ништо против иницијативата за Отворен Балкан, во која учествуваат Албанија, Србија и Северна Македонија.

Запрашан за резервите кои ги има Црна Гора во врска со иницијативата и дали тие ќе постојат и во иднина, Абазовиќ рече таква била позицијата на претходната црногорска влада.

Тој вели дека Црна Гора е заинтересирана за регионална соработка.

„Некои дилеми кои постоеја на почетокот треба да бидат разјаснети на највисоко политичко ниво, и зошто да не, јас ги поканувам премиерот на Црна Гора и премиерите на другите балкански земји да најдат начини за поголема соработка,“ рече Абазовиќ.

„Ако ова се направи преку Отворен Балкан, јас немам ништо против тоа“, додаде црногорскиот вицепремиер.