Антикорупциска ќе испитува дали директорката Пановска местела тендери во корист на татко ѝ

644

Антикорупциска отвори предмет за докторката Ирина Пановска-Ставридис в.д. директорка на Клиника за хематологија за можно местење на тендери во корист на веледрогеријата „Пановски“ во сопственост на нејзиниот татко.

Антикорупционерите ќе испитуваат и како Пановска-Ставридис унапредувала лекари во раководители на оддел. Во пријавата за докторката е наведено дека во унапредувањето на лекарите Соња Трајковкса и Мартин Ивановски, таа имала поддршка од министрите Радмила Шекеринска и Венко Филипче. За Пановска ќе се проверува и дали доставила анкетен лист од второто назначување за в.д. директорка.

Пријавата до ДКСК ја доставиле анонимни граѓани и група загрижени лекари.

Антикорупциска ќе проверува дали Штерјев, Вангеловски и Караџовски незаконски добивале паушали

Антикорупциската комисија по соптвена иницијатива, ќе утврдува дали експретседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, првиот човек на Врховниот суд Јово Вангеловски, како членови по функција во Управниот одбор (УО) на Академијата за судии под раководство на Анета Арнаудовска, три години земале месечни паушали од по 10.000 денари што законски не им следувале, а една година овој паушал го земал и претседателот на Советот на јавни обвинители Коле Штерјев. Ова беше објавено на денешната јавна седница на Антикорупциска.

Сомнежите се дека Караџовски, Штерјев и Вангеловски, го прекршиле Законот за академија на судии и јавни обвинители од ноември 2015, кога бил донесен, до октомври 2018 година кога беше избран нов Управен одбор. До тогаш, Караџовски, Вангеловски и Штерјев добивале надомест по стар закон кој важел до февруари 2015.

Пречката за исплата на овие паушали е што во Законот за академија на судии и јавни обвинители, донесен во февруари 2015, членовите по функција: првите луѓе на судскиот и обвинителскиот совет, на Врховниот суд и државниот обвинител, не членуваат во Управниот одбор на Академијата, па оттука немале право да земаат паушали.

Во преодните и завршни одредби на Законот пишува дека стариот Управен одбор може да се задржи само три месеци додека се подготовките за избор на новиот. Сепак, Управниот добр со членовите по функција и со паушалите, се задржа незаконски три и пол години, сè до 19 октомври кога беше избран новиот.