ДКСК ќе ги истражува бизнисите на Заев, Анѓушев и Манчевски

294

Антикорупциската комисија отвори 6 предмети по пријави од ВМРО-ДПМНЕ од кои дел се поврзани со премиерот Зоран Заев за случаите познати како „Поткуп” и „Глобал”, како и за т.н бугарски фирми.

Предмет се отвора и за легализирањето на хациендите „Цареви Кули“. Објаснувањето на ДКСК зошто отвораат предмети кои имаат судска разрешница е дека има пријава за овие случаи. Од Антикорупциската комисија наведуваат дека ќе го истражат случајот и ќе видат дали и за кои предмети има судска разрешница и дали ќе го затворат предметот.

Има и предмет поврзан со министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски како и за вицепремиерот Кочо Анѓушев.

За Анѓушев ќе се истражува како било дадено под закуп земјиште за изградба на хидроелектрана на фирмата ,,Тополки” во сопственост на неговиот брат Тодор Анѓушев.