Заборавете на Германија: Во оваа земја просечниот работник заработува 7.000 евра

2379

Ала Нофал се преселил од својот дом во Јордан во Бахреин на возраст од 25 години за да работи како продавач на софтвер, а три годици подоцна бил промовиран на позицијата директор за продажба.

 

Бахреин се наоѓа на помалку позната област на Персискиот залив и е 200 пати помала земја од Флорида. Брои само еден и пол милион жители.

“Постојат одлични можности за луѓе кои се вредни и подготвени да работат во Бахреин“, вели Нофал кој би можел да ја работи истата работа од Јордан, но смета дека Бахреин е многу подобро место за живеење и работа и дека луѓето се многу попрофесионални и послободоумни“, пренесува BBC.

Во последните неколку години, економијата на оваа земја страдаше поради ниската цена на нафтата, а имаше и длабоки политички тензии помеѓу владеачките семејства Сунити и Шиити, кои го сочинуваат поголемиот дел од населението во Бахреин. Сето тоа резултираше со насилни антивладини протести во 2011 година.

Сепак, неодамнешните истражувања покажуваат дека овој архипелаг од триесет острови е второ најдобро место за странските работници, и се наоѓа на само едно место позади Германија.

Популарните места како Обединетите Арапски Емирати, Сингапур и Хонг Конг останаа зад Бахреин на оваа табела.

Културната разновидност е одлична, а работодавачите не се грижат за тоа кој е од каде и ги наградуваат своите вработени врз основа на нивниот перформанс. Освен одличната деловна клима, странските работници во Бахреин, исто така, ги привлекува и тоа што нема данок на доход, а од друга страна имаат платено сместување, образование и транспорт.

Она што малкумина го знаат е тоа дека гастербајтерите во Бахреин заработуваат двојно повеќе од домашното население. Платите зависат од секторот и позицијата, но просечниот работник таму заработува 7876 долари месечнo, што всушност изнесува околу 7000 евра.