Вака се бори против крадење на државата: Поранешната прва дама Хондурас добила 58 години затвор, бидејќи купувала накит со државни пари!

865

Поранешната прва дама, Хондурас Роса Елена Бонила (52), денеска била осудена на 58 години затвор, поради тоа што присвоила околу 600.999 долари државни средства во периодот од 2010-та до 2014-та година, за време на мандатот на нејзиниот сопруг Порфирио Лобо.

Пресудата за Бонила е за присвојување и измами и добила максимална казна.

Делото против Бонила било покренато на барање на антикорпциската мисија на Организацијата на американски држави.

Според истрагата на невладиниот Национален антикорупциски совет на обвинители -Бонила префрлила 600.000 долари од државните фондови на нејзина лична сметка пет дена пред истекот на четиригодишниот претседателски мандат на Лобо во јануари 2014-та години.

Врховниот суд на Хондурас вчера одлучил Бонила да врати 10 проценти од присвоените средства.

Нејзиниот личен помошник Саул Ескобар исто така е уапсен и осуден на 48 години затвор.