Трик од баба: Како да не ви пукнат јајцата за Велигден, додека ги варите

192

Прво измијте ги темелно и добро проверете ги јајцата пред да ги ставите во фрижидер.

Можете да користите сапун за миење, но подобро е, особено ако сте дома, да ги оставите неколку минути во сад со препарат за миење садови. Ова ќе го минимизира ризикот од контаминација на салмонела.

Јајцата треба да се чуваат на температура од околу 4 степени Целзиусови. Така тие можат да пресојат до две недели. Но, ако лушпата е оштетена, треба да се консумира во текот на денот.

Препорачливо е да не се оставаат во вратата од ладилникот бидејќи промените во температурата доведуваат до побрзо расипување. Исто така, тие не треба да бидат замрзнати, освен ако планирате да ги готвите веднаш по нивното одмрзнување. Нема разлика во квалитетот помеѓу бели и кафеави јајца. Едните се изведени од бели, а другите од црвени кокошки. Храната на птицата, исто така, влијае на вкусот на јајцата.

За да избегнете пукање при подготовка, не користете свежи јајца. Тие се повеќе кревки. Покрај тоа, јајцата треба да постојат на собна температура, пред да ги ставите во тенџере или сад за варење.