Револуционерно достигнување на швајцарските научници: Клетките на агресивен рак на дојка ги претвориле во сало

720

Експерти од Универзитетот во Базел успеале да ги натераат клетките на рак на дојка да се претворат во сало и со тоа да станат сосема безопасни.

За да постигне нешто такво, научниот тим го следел чудниот пат на метастазирањето на клетките на ракот. Нивниот успех е само прв чекор, но напредокот многу ветува.

Кога ќе го исечете прстот или кога фетусот ќе почне да формира органи, клетките на епителите почнуваат да се менуваат во еден вид на матични клетки по име мезенхимски матични клетки, кои потоа повторно се претвораат и го формираат тоа ткиво кое му е потребно на организмот.

Овој процес е познат како епително-мезенхимска транзиција (EMT), а веќе некое време е познато дека клетките на рак со овој или со спротивниот процес, мезенхимска-епителна транзиција (МЕТ), може да се шират низ телото и да метастазираат.

Поради тоа научниците во глувците ставиле агресивен облик на човечки рак на дојка, за потоа глувците да ги тестираат со два лека – “росиглитазон” и “траметиниб”. Благодарение на лековите, клетките на рак, наместо да се прошират во текот на процесот на метастазирање, се претвориле во масни клетки, преку процес кој се нарекува адипогенеза.

“Резултатите покажуваат дека терапијата предизвикала адипогенеза во клетките на ракот”, се наведува во истражувањето.

“Малигните клетки, кои минале низ ЕМТ процес, сосема престанаа да се шират. Тоа што го видовме во долгорочните експерименти е дека не постои повратен процес по кој клетките на рак се претвораат во масни клетки”, истакнал биохемичарот од Универзитетот во Базел, Герхард Кристофори.