ПРОПАСТ НА „ИМУНИТЕТОТ НА СТАДОТО“: ЗНАЕМЕ КОЛКУ ТРААТ КОРОНА АНТИТЕЛАТА

518

Луѓето кои прележале коронавирус, може да го загубат стекнатиот имунитет по само неколку месеци, што значи дека тие би биле подложни на вирус повторно за една година, открива нова студија.

Во една од првите студии од ваков вид, научниците го анализирале имунолошкиот одговор на коронавирус кај 90 пациенти. Според „Гардијан“, откриле дека пациентите имаат најмногу антитела три недели по почетокот на симптомите, додека по тој период, нагло се намалил бројот на антитела.

Крвните тестови на испитаните пациенти покажале дека кај 60 отсто од нив организмот развил „моќен“ одговор на вирусот во форма на антитела, но дека три месеци подоцна само 17 отсто од пациентите имале подеднакво моќна природна заштита. Во некои случаи, по три месеци, тие воопшто не можеа да детектираат антитела во телата на испитаниците.

„Луѓето развиваат разумен број антитела како одговор на вирусот, но тие исчезнуваат со текот на времето, во зависност од тоа колку биле на врвот, што влијае на тоа колку ќе останат во телото подоцна“, објаснува д-р Кејти Дорес, водечки автор на студијата.

Ова знаење ќе им го отежни на научниците да создадат вакцина, но исто така е силен удар за теоријата на „имунитет на стадото”. Иако телото се бори со коронавирусот на неколку начини, антителата се уште се нејзиното главно оружје, а без нив некое лице би било во опасност од нова инфекција со вирусот секоја нова сезона. Д-р Дорес потенцира дека тоа значи дека една вакцина не би била доволна – едно лице веројатно ќе мора да ја прими неколку пати.

Научниците од универзитетот во Оксфорд кои работат на вакцина против коронавирус во моментов ја тестираат на мајмуни – и забележале дека вакцината произведува помалку антитела кај овие животни отколку кај луѓето. Иако ги штити од сериозни компликации, сепак не ги штити од самата инфекција и можноста за понатамошно пренесување на вирусот.

Професорот Роберт Шаток, кој работи на вакцината, вели дека може да биде готова до првата половина на следната година, но тој не е сигурен дека тоа ќе биде соодветна заштита, затоа што сè уште не е познато кој имунолошки одговор е најефикасен против новиот вирус.

Кралскиот колеџ во Лондон беше првиот што го следи нивото на антитела кај пациенти и болнички персонал три месеци по почетокот на симптомите. Истражувачите следеа 65 пациенти и шест здравствени работници позитивни на корона, и уште 31 вработен во болницата, кои волонтираат на тестови за антитела помеѓу март и јуни.

Нивните истражувања откриле дека нивото на антитела расте и трае подолго кај пациенти кои имале тешки случаи. Објаснувањето за тоа е дека овие пациенти имале повеќе вируси во своето тело, вклучително и антитела за борба против инфекцијата.

Познато е дека луѓето можат да го добијат грипот неколку пати, што е исто така предизвикано од вирус од семејството корона. Лекарите предупредуваат дека новиот вирус Сарс-Ков-2 може да се однесува на ист начин. Професорот Џонатан Хајни, од Универзитетот во Кембриџ, предупредува дека се зголемуваат докази за ослабен имунитет на коронавирусот, што не може да се игнорира.

„Тоа ја става последната шајка во кутијата со опасен концепт на имунитет на стадата“. Не можам да напоменам доволно дека не е добро луѓето да мислат дека е корисно да се заразат од вирусот. Некои луѓе, особено младите луѓе, мислат дека е кавалерски да се заразат, затоа што тоа ќе придонесат за колективен имунитет. „Не само што се ставаат во ризик себеси и другите, туку и се ставаат во опасност да се заразат со посериозни болести следниот пат кога ќе станат заразени“, вели тој.

„Сепак, очекувавме дека повторната инфекција ќе биде послаба за секој поединец, затоа што сепак ќе ја задржи имунолошката меморија, што му овозможува на организмот побрзо да реагира. Сепак, тие сè уште можат да го пренесат вирусот.
Ова укажува на тоа дека вакцините мора да работат подобро од природата, обезбедувајќи постојани имунолошки реакции кај повеќето лица и одржливо ниво на заштитни антитела. На крајот на краиштата, ова може да бара употреба на годишни засилени имунизации, особено за најранливите. Овие вакцини можат да се даваат заедно со годишни вакцини против грип.