Предупредување: Екстремен африкански бран се движи кон Македонија

849

Oд понеделник па некаде до четврток територијата на нашата држава ќе биде зафатена од нов Африкански бран кој ќе услови значителен порас на температурите на воздухот кој на многу места ќе се искачат над 30°C додека во најтоплите региони ќе се искачат до близу 40°C и истите ќе се искачуваат во интервалот од 29 до 37 степени и исто така максимумот на овој топол бран ќе биде во среда, стои во временската на Славчо Поповски.

Сепак влијанието на циклонот ЛУЦИЈАН и понатаму останува па така особено во попладневните и во вечерните часови локално ќе има услови за локална нестабилна облачност проследена со краткотраен пороен дожд, грмежи и засилување на ветерот и тоа особено во планинските предели но и во оние населени места кои се во близина на планините каде не се исклучува можноста за електрични празнења и услови за ретка појава на град.

Според моменталните анализи поинтензивни врнежи од должд проследени со грмежи ќе има во петок и во сабота но околу ова понатаму ќе ја анализираме ситуацијата и навремено ќе ве информираме за секоја ново = настаната ситуација.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: УВ ИНДЕКОСТ ќе има ЕКСТРЕМНО ВИСОКА ВРЕДНОСТ и ќе изнесува некаде од 10 до 1о па така на граѓание им препорачуваме да внесуваат повеќе течности и додека излегуваат со себе ЗАДОЛЖИТЕЛНО со себе да си понесат заштитна опрема поточно капа и наочари за сонце.