ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите се на врвот

248

Во Германија лекар заработува и до 10.000 евра месечно.

Лани просечниот месечен приход по граѓанин во земјата изнесувал 3994 евра бруто. Оваа сума е без да се одземат даноците, здравствено осигурување, осигурување од невработеност, социјален данок.

Во 2010 година, просечниот месечен бруто приход на еден Германец бил нешто повеќе од 3.200 евра.

Лани просечната заработка на еден германски граѓанин изнесувала 3.994 евра бруто.

Сепак, поради коронавирусот и пандемијата, Германија е во длабока рецесија,

Се соочува со криза каква немало 40 години.

Пандемијата ќе ја зголеми невработеноста.