Луфтханза спасена од пропаст: Доби помош од 9 милијарди евра од германската влада

176

Националната германската авиокомпанија Луфтханза ќе добие 9 милијарди евра од Владата на Германија. Како што денеска пишува „Бизнис инсајдер“, повикувајќи се на извори од авиопревозникот, со ваквата помош државата ќе добие и малцински пакет во компанијата со право на блокирање одлуки.

Истовремено, државата, со тоа што обезбедува помош од девет милијарди евра, си обезбедува и два мандата во надзорниот одбор на компанијата.

Ваков договор е постигнат синоќа, а формално ќе го потврдат извршниот менаџер на Луфтханза, германскиот министер за финансии и канцеларката Ангела Меркел.