Летечкиот човек успеа со „флајборд“ да го прелета каналот Ламанш!

753

Десет дена после неуспехот, летечкиот човек Френки Запата успеа со помош на својот изум „флајборд“ да го прелета каналот Ламанш кој ги раздвојува Франција и Велика Британија.

Запата полета во 8:15 минути од плажата Сангате во Франција и дваесетина минути подоцна се спушти во заливот Сент Маргарет на јужниот брег на Англија. Тој летал над морето на висина од 15 до 20 метри.

Неговиот „флајборд“ е автономна летечка машина која што работи на керозин кој е складиран во ранец кој го носи „летачот“, а опремен е со мини турбореактори кои му овозможуваат да полета и да развие брзина од 190 километри на час.

Запата кој го привлече вниманието на јавноста на 14-ти јули летајќи над Елисејските полиња во Париз, се обиде својот подвиг да го изведе на 25-ти јули, на денот кога пред 110 години Луис Блерио стана првиот пилот кој го прелетал Ламанш.

Но, за прелетот преку каналот кој ја дели Франција и Велика Британија, инаку широк околу 35 километри, мора да се снабди со гориво на половина пат. Во првиот обид тој ја промаши платформата и падна во морето.