Кој не носи маска ќе копа гробови, вака Индонезија ги казнува непослушните

54
epa08674929 Military officers make a man wear a mask in Banda Aceh, Indonesia, 17 September 2020. Local authorities in Banda Aceh have impose local coronavirus regulations with punishments such as community work for violating the regulations. EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Жителите на еден рурален округ во Индонезија кои не носат заштитни маски на лице се соочуваат со казна во вид на копање гробови за починатите од ковид-19.

Локалните власти оваа казнена мерка ја воведоа за да го принудат населението во поголема мера да придонесат за спречување на ширењето на пандемијата од ковид-19, а на 9. септември таа им е изречена на тројца средовечни мажи и петмина малолетници.

Како што наведува Си Ен Ен, алтернативата на овој вид казнување со „општокорисна работа“ е плаќање на парична казна во противвредност од 10 долари.

Иако носењето маски на јавни места е задолжително ширум Индонезија, дел од населението остро се противи и не го почитува тоа правило, како ни обврската за одржување на физичка дистанца, а централните власти одредувањето на казните за тие прекршоци им го препуштија на локалните органи.

Во Индонезија вкупно се регистрирани речиси 230.000 случаи на ковид-19, од кој во таа земја починаа најмалку 9.100 лица.