Кој не го слушал, добивал шлаканица: Од Аркан некои поминале и многу полошо

163

Оперативците во службите откриле дека командантот на српските Тигри, Ражнатовиќ не бирал ни местото ни време за пресметка. Таму каде што наидувал на „грешник“, тука и го удирал. Точно таков бил случајот со Зебиќ, кога Аркан му удри шлаканица среде познатиот белградски ресторан „Мадера“, за што сведочи и белешката направена од службата.

Жељко Ражнатовиќ Аркан, починатиот сопруг на фолк дивата Цеца не престанал да ги напаѓа државните службеници со цел да го заштити неговиот бизнис, а начините на кои тој постигнал резултати најдобро се потврдени со службената нота на Државната безбедност од 1996 година, која откри како Аркан го удрил со шлаканица тогашниот министер за финансии Јован Зебиќ.

-Според зборовите на нашиот контакт, вчера вечерта се случи инцидент во ресторанот „Мадера“, каде Жeљко Ражнатовиќ Аркан го удри министерот за финансии Јован Зебиќ. Според оперативните податоци добиени од директните сведоци, дознавме дека вчера, на 19.05, ,Жеjко Ражнатовиќ Аркан се приближил до масата каде што седел Зебиќ со друг пријател. Ражнатовиќ влегол во ресторанот и штом го видел Зебиќ, се упатил кон него. Тој беше видно лут и викаше на Зебиќ – ова е напишано во белешката на СДБ.

Во документот составен од разузнавачката служба на 20.05.1996 година се вели дека сите сведоци потврдија дека Аркан му викал на висок функционер на Владата, го удрил и му рекол:

– Ти мене ќе ме з*баваш за пари. Многу си храбар- рекол Ражнатовиќ.

Министерот Зебиќ наскоро го напуштил локалот, а оние што се запознаени со настаните од тоа време тврдат дека причина за шлаканица во „Мадера“ биле нешта поврзани со царината.

– Зебиќ беше близок со Михајло Кертес, тогашниот директор на Царина. Тие се обидоа да се здружат против Аркан, но тој го реши проблемот со шлаканица. Ова не беше проблем за Аркан, тој ги решаваше сите деловни несогласувања на ист начин. На пример, ако имал проблеми со бизнисот поврзан со нафтата, тој ја решил ситуацијата со фаќање на директорот на нафтената индустрија на Србија, удирајќи го неколку пати и го добил она што го сака – вели изворот.

Изворот сведочи за друга ситуација во која поранешниот командант на „Тигрите“ кренал рака против државен службеник.

– Неговата нафта беше прошверцувана во вагони. Директорот на „Железница“ го дозна тоа, ги запре вагоните. Аркан полуде, во бес отиде кај тогашниот прв човек на „Жeлелезница“. Го претепа човекот – наведува информираниот извор.