Илон Маск, Ричард Бренсон: Какви беа милионерите на почетокот од нивната кариера?

368

Денес се меѓу највлијателните личности во светот и имаат огромни компании, но како започнало сето тоа?

Денес се меѓу највлијателните личности во светот и имаат огромни компании, но како започнало сето тоа?

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-01.jpg

Денес тие се дел од глобалната елита, но како изгледале некогаш и како ги започнале своите успешни кариери?

Како изгледале милионерите пред да станат познати:

Бил Гејтс

Училиштето не му одело добро, но го обожавал програмирањето, а веќе на 21 година со својот пријател Пол Ален ја основал компанијата Microsoft. Во 2018 година е прогласен за 7-ма највлијателна личност на светот.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-02.jpg

Лари Пејџ и Сергеј Брин

Во 1995 двајцата талентирани момци се запознале на екскурзија на Stanford универзитетот. Дискутирале за компјутерската технологија, станале пријатели, а во 1998 ја основаа компанијата Google Inc.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-03.jpg

Доналд Трамп

За разлика од останатите на листата, Трамп ја имаше среќата да биде роден во богато семејство, но тој на брилијантен начин успеа да додаде неколку нули на вредноста на градежната компанија на татко му, а стана и претседател на САД.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-04.jpg

Илон Маск

На 9 години научил да програмира, а денес на 47 е еден од најуспешните инженери и бизнисмени на светот.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-08.jpg

Марк Закерберг

Сите ја знаат приказната за 19-годишниот студент на психологија на универзитетот Harvard, кој го измисли Facebook. Денес, на 34 години, е еден од најмладите милијардери во историјата и 13-ти највлијателен човек во светот според Forbes.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-05.jpg

Тим Кук

Мирниот и амбизиозен инженер уште на стартот се вработи во успешната компанија IBM, по низа други работни места стана десна рака на Стив Џобс, а по неговата смрт го наследи на челото на Apple.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-06.jpg

Ричард Бренсон

Уште на денот на дипломирање Ричард изјавил дека или ќе оди во затвор или ќе стане милионер. И беше во право. Ја основаше Virgin Group, која контролира повеќе од 400 компании и сè уште е ексцентричен, но е милионер.

elon-musk-richard-branson-kakvi-bea-milionerite-na-pochetokot-od-nivnata-kariera-07.jpg