Европа одлучи: Нема повеќе зимско и летно сметање на времето, еве кога ќе биде последното менување на стрелките од часовникот

787

Претставниците во Европскиот парламент денеска гласаа за предлогот на Директивата за укинување на поместувањето на часовникот, условен од промената на годишните периоди и ставањето вон сила на Директивата 2000/84 / ЕЗ на пленарната седница во Стразбур.

Последното заедничко поместување на часовникот на летно сметање на времето треба да се случи во последната недела на март 2021 година, а земјите членки кои сакаат да останат на зимското сметање на времето треба да го сменат своето стандардно време во последната недела на октомври 2021 година.

По денешното гласање, Европскиот парламент е подготвен за понатамошни преговори со Советот на министри.