Егзекуција во Еквадор. Ликвидиран босот на дрогата Миловац: 12 години никој не знаеше каде се крие

252

Милан Миловац, близок соработник на Дарко Шариќ, кој беше осуден на 11 години затвор во Србија за трговија со кокаин, беше ликвидиран во Јужна Америка. Семејството го закопа во саботата.

Милан Миловац (47), кој беше осуден во Србија, како член на криминалната група на Дарко Шариќ и близок соработник на Шариќ, на 11 години затворска казна, е убиен во Еквадор, пишува српски Курир. Неговото тело беше донесено во Србија и беше погребано во саботата на белградските гробишта Нова Бежанија, вели соговорникот на Курир.

Тој потсетува дека Милан Миловац, со прекар Цигла, кој бил хрватски државјанин, цели 11 години бил на списокот за потерници на Интерпол, на барање од Србија во 2010, како и дека имало оперативни информации од безбедносните служби дека тој е во Јужна Америка.

По предавањето на Дарко Шариќ во 2014 година, Миловац го презеде раководството на кланот. Србија издаде потерница на Интерпол за Миловац и за него веќе не се знаеше ништо со години. Тој беше убиен на 12 јануари во Еквадор, а се претпоставува дека таму исто така учествувал во трговија со дрога и дека бил поврзан со картели. Информациите од безбедносните служби укажуваат дека тој учествувал во трансфер на големи количини кокаин во Европа, вели извор во Курир.

Сè уште не се познати околностите под кои е убиен еден од наводно најблиските луѓе на Шариќ.

Од започнувањето на операцијата Балкански воин, во 2009 година, за Миловац не се знае ништо и тој е во бегство 12 години. Според обвинението, според кое им се судеше пред Специјалниот суд во Белград, тој бил одговорен за дистрибуција на дрога во Европа, а неговото име наводно било добиено при заплена на дрога во Италија.

Во текот на постапката го споменуваше и соработник сведок, кој за Миловац изјави дека заработувал по 600.000 евра од продажба на дрога- потсетува соговорникот на Курир. Тој исто така наведува дека се верува дека членовите на подземјето ја гарантирале неговата безбедност и дека тој успешно се криел со години.

Тој најверојатно користел лажни документи за време на престојот во Еквадор, објаснува тој и додава дека се верува дека се криел во таа земја со уште неколкумина бегалци од таа криминална група.

Со истата пресуда со која Миловац беше осуден на 11 години затвор, за организирање шверц на 5,7 тони кокаин во текот на 2008 и 2009 година од Латинска Америка во Европа, Дарко Шариќ беше осуден на 15 години затвор. Шариќ исто така беше во бегство до 2014 година, кога се предаде доброволно, и оттогаш е во притвор.