Американски институт за истражување рак: Оваа житарка ги обновува клетките на ДНК и ја спречува појавата на тумор!

263

Многу претходни истражувања покажале дека храната што содржи фолати и лигнани е добра за превенција на рак, односно го намалува ризикот од појава на тумор, особено на дебелото црево, дојката и простата, а леблебијата и хумусот се многу богати со нив, открива Американскиот институт за истражување канцер.

Хумусот, познатата мачканица во која леблебиите и сусамот играат главна улога, е одличен за здравјето, најмногу затоа што е богат со витамини од Б група, протеини, влакна, многу минерали и слично.

Кога станува збор за фолатите, тие имаат исклучително важна улога во обновата на ДНК, па така го намалуваат ризикот од појава на клетки на тумор, кои се поврзано токму со мутации на ДНК.

Сепак, не треба да претерувате со хумусот доколку имате проблем со вишок килограми. Тој е добар оброк што обезбедува многу растителни протеини и дава чувство на ситост, но ако претерувате, може да се здебелите од него, бидејќи има многу висока енергетска и калориска вредност.