Во Софија задоволни: Улица во Скопје ќе биде именувана по најголемите бугарски капиталисти

66

Во Бугарија медиумите веќе почнаа да го искажуваат задоволството од тоа што една од новоименуваните 571 улици и други јавни површини во Скопје ќе го носи името на Евлоги и Христо Георгиеви, објави 24 Часа.

Браќата се родени во Карлово и биле едни од најголемите трговци, банкари и индустријалци во Европа во 19 век. Се истакнале во својот голем успех во претприемништвото, особено во работењето на нивната банкарска куќа.Нивната трговска компанија имала агенции и претставништва во Франција, Англија и Италија.

Еден од булеварите во Софија го носи името на Евлоги и Христо Георгиеви.