ВМРО-ДПМНЕ нема да ги признае резултатите од пописот ако тој се одржи според законот за кој се дискутира во Собранието

31

ВМРО-ДПМНЕ нема да ги признае резултатите од пописот ако тој се одржи според предложениот закон што од денеска се очекува да влезе во собраниска процедура, рече лидерот на партијата, Христијан Мицкоски. Како што кажа тој на денешната прес конференција, партијата ќе се мобилизира заедно со граѓаните ако власта го донесе предложениот закон за попис и ќе почне да собира потписи за донесување на предлог-закон со кој би се поништил новодонесениот.

Ако и тогаш законот не биде повлечен и пописот се одржи без консензус, ВМРО нема да ги признае резултатите.

„Ако и покрај тоа и овој предлог закон владејачкото мнозинство одлучи да го игнорира и да ја игнорира војлата на илјадници, десетици и стотици илјади македонски граѓани, тогаш ВМРО-ДПМНЕ јасно кажува дека резултатите нема намера да ги признае и идните раководители на институции, коишто ќе бидат избрани како предлог на ВМРО-ДПМНЕ, резултатите нема да ги почитуваат“, рече Мицкоски.