Соборен е светски рекорд: Во Оман е забележана највисоката ноќна температура во историјата

767

Оман има уникатна положба на бреговите на Оманскиот залив поради што екстремно високите температури во оваа земја се многу честа појава.

Градот Куријат во Оман на 26-ти јуни ја измери највисоката ноќна температура во историјата на мерењето – дури 42.6 степени Целзиусови. Педесетина илјади жители на градот овие денови се борат со ектремно високите температури.

Дневната температура скокнала на дури 49,8 степени Целзиусови, пренесува “Live Science”. Во мај минатата година температурата достигнала дури и до 50,8 степени Целзиусови, но дотогаш во овој омански град не била измерена толку многу висока температура за време на ноќта.

Сместен на југоисточниот врв од Арапскиот полуостров, Оман има уникатна местоположба и поради тоа екстремно високите температури во оваа земја се прилично честа појава.

Новиот рекорд е резултат на високиот воздушен притисок во високата атмосфера над полуостровот кој што го има „заробено“ влажниот воздух од Индискиот океан на тоа подрачје, па според експертите сето тоа спречува горештините да попуштат во текот на ноќта.