Словенците први во светот произведоа сертифициран електричен авион (ВИДЕО)

67
Словенечката компанија Пипистрел го произведе првиот електричен авион во светот, кој доби сертификат од Агенцијата за безбедност на воздухопловството на ЕУ (ЕАСА).

Ова значи дека ги исполнува безбедносните стандарди и може да се користи за комерцијални летови.

Авионот Pipistrel Wells Electro, мал двосед, е наменета за обука на пилоти, пренесува Ројтерс, додавајќи дека може да лета 50 минути, а подолго со дополнително полнење, што е типично за користење во училиштата за летање.

„Почнавме да летаме со електричен погон во 2007 година и направивме повеќе од осум авиони пред Велис Електро. Утврдивме сè што треба да има еден вид авион со сертификат и од технолошки и од гледна точка на корисникот“, рече директорот за истражување и развој на Пипистрел. , Тине Томашиќ.

Сертифицираниот тип на авиони, објаснува тој, значи дека може да се користи во комерцијални цели без пречки.

Томашиќ додава дека ова е навистина чекор напред за авионската индустрија, што ќе овозможи електрификација на многу поголеми авиони.

Пипистрел се очекува да испорача 31 авиони Велис Електро на клиентите во седум земји оваа година.

“Ова е возбудлив чекор напред. Тоа е првиот електричен авион кој е овластен од ЕАСА, но секако не и последен, бидејќи авијациската индустрија следи нови технологии за намалување на бучавата и штетните емисии и подобрување на одржливоста на авијацијата”, рече извршниот директор на ЕАСА , Патрик Кај.