РСБСП: Совети за возачите да останат безбедни кога се сами на подолг пат

688

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата РСБСП денеска упати совети до возачите како да ја задржат концентрацијата и да останат безбедни и тогаш кога се сами повеќе часови зад  волан.

– Избегнувајте да патувате навечер и во раните утрински часови. Почитувајте го биоритамот на вашиот организам и на тој начин ќе бидете повеќе подготвени да патувате сам и да ја одржите способноста  и концентрацијата за вешто и безбедно  управување на возилото, советува РСБСП.

Препорачува да се консумираат повеќе течности (вода, овошни сокови, кафе, итн) и да се прилагоди режимот на исхрана согласно потребите, а да се избегнува консумирање енергетски пијалоци.

Потребно, како што укажува, да се постават разумни граници и разумна цел пред патувањето и да се остават настрана лажната самодоверба и размислувања од типот „можам да возам 12 часа без одмор  или можам да возам 800 километри без паузи“.  Потсетува и дека долгото возење сам во автомобил предизвикува физичка и психолошка исцрпеност кај возачот, и препорачува патувањето да се планира и организира, да се провери навигацијата  (GPS или Google Maps, патна  карта, и др.) да се утврди маршутата по која ќе се вози, да се обезбедат информации за бензински станици, хотели, реасторани,  овластени сервиси, можности да се побара помош на пат,  како и да се провери осигурувањето.

– Кога патувате сами, бидете подготвени и организирани, останете концентрирани и посветени на патувањето, не ги потценувајте ризикот и опасностите во сообраќајот и запомнете дека вашата примарна цел е безбедно пристигнување на саканата дестинација, апелира РСБСП