Прва средба на градоначалниците на Сараево и Бања Лука, 26 години по војната

151

Првите луѓе на Бања Лука и Сараево официјално се состанаа во вторникот, првпат по 26 години од крајот на војната во Босна и Херцеговина, со што се направи симболичен чекор напред во односите меѓу двата најголеми града и двете заедниците на Србите и Бошњаците.

Градоначалниците беа избрани на локалните избори во октомври минатата година, Драшко Станивуковиќ на чело на Бања Лука, а Бенјамина Кариќ на Сараево, разговараа во Бања Лука за проекти и соработки .

„Кога велам дека чекавме две и пол децении за состанок на двајца градоначалници на градови кои се оддалечени три часа, тогаш е логично дека сум горд што сум домаќин на една ваква средба“, рече Драшко Станивуковиќ.

Тој оцени дека граѓаните на Бања Лука и Сараево избираат нови луѓе со цел да донесат ново време.

„Дојдоа нови времиња, а пријателството е императив“, додаде Станивуковиќ, кој е познат како остар критичар на владејачката СНСД на Милорад Додиќ.

Тој најави дека како резултат на првата средба, Сараево и Бања Лука ќе изградат две идентични фонтани во знак на пријателство.

Бенјамина Кариќ, која беше избрана за шеф на Сараево, откако еден од најистакнатите политичари во БиХ, Богиќ Богишевиќ, ја повлече својата кандидатура, рече дека сака да отвори нова страница во односите со средба со градоначалникот на Бања Лука.

„Ние сме претставници на младата генерација политичари кои сакаат да гледаат напред, кои, без оглед на различните ставови, сакаат да соработуваат. Сакаме да покажеме дека можеме да направиме поинаку од претходната 30-годишна политика која градоначалникот Станивуковиќ и јас не ја создадовме “, рече градоначалникот на Сараево.

Таа го покани градоначалникот на Бања Лука, кој е и главен град на субјектот на Република Српска, да оствари повторна посета на Сараево, кој е главен град на БиХ, но и на ентитетот на Федерацијата БиХ.