Поради болеста, таа остана неподвижна, а потоа нејзиниот сопруг најде начин да и помогне

144

Бил и Глед Форвард се заедно повеќе од 50 години. Цел живот се заедно се носеа со предизвиците со кои се соочија, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест од која се Гледоболе во 2004 година.

Двојката сакаше возење велосипед пред дијагнозата, а како што напредуваше болеста, тие денови се чинеше дека се зад нив. Сепак, Бил дошол до идеја да направи специјален велосипед што може да вози лице кое не може да се движи самостојно.

Тоа беше почетокот на „велосипедското столче“, како што го нарече Бил. Тој го смисли нацртот и го однесе на неговиот пријател Кен Мекензи на градилиште. Резултатот е велосипед стол составен од стар детски велосипед кој е изменет за да има едно тркало на задниот дел и две тркала на предната страна со стол, сигурносен појас и потпирач за нозе.

„Првиот пат кога седнавме на седиштето на велосипед, се возевме околу пет километ“, објасни Бил за CVCNow.

“Се грижам за неа од моментот кога ќе се разбуди до моментот кога ќе легне. Не го сметам тоа за товар, но сметам дека е голема привилегија да се грижам за неа, која ја сакам сите овие години. Таа е моја принцеза и јас сум нејзин Вилијам и не би сакал ништо друго “, рече Бил.

Страницата Bike Chair Team е проследена со 27.000 следбеници на Фејсбук. Тимот сака да започне со масовно производство за да им помогне на луѓето кои имаат потешкотии во движењето.