Изгубени во планините и бреговите на Северното море: Лофотските острови се хит во Норвешка

78

Поради својата близина до Арктичкиот круг (само 170 км), архипелагот во северна Норвешка е еден од најсеверните населени места на Земјата. Но, и покрај оправданите претпоставки, има похумани климатски услови што ги прават зимите поблаги.

Лофотските острови се едно од најпознатите и најпосетени места во Норвешка и претставуваат вистински рај за љубителите на природата, фотографирањето и активното планинарење.

Нивната панорама се состои од прекрасни планини и врвови, отворено Северно Море и плажи на кои можете да се капете. Затоа, следниот пат кога ќе наидете на живописни сцени од скандинавските црвени куќички (рибарски кабини) покрај брегот и со восхит ќе гледате фотографии од посетителите во Норвешка, можете да претпоставите дека биле токму на ова место.

Локалните места сè уште се сведоци на рибарското минато (па дури и на сегашноста) кое е присутно уште од ерата на Викинзите. Ова е местото каде што треба да се биде за време на зимските празници бидејќи истото мириса на бакалар. Многумина ќе истакнат дека селото Рејн е најубавото рибарско село кое ќе го видите на своето патување, па затоа погрижете се да не го пропуштите.

Во текот на летото ќе доживеете 24 часа дневна светлина, а островите се исто така одлична локација од каде што можете да го набљудувате феноменот Аурора Бореалис.

На самиот југ на архипелагот се наоѓа место кое редовно влегува во списоците на дестинации со најчудни имиња. Имено, се нарекува: Å. Иако е забавна идеја да го посетите само за да кажете дека сте биле во Å, без грижа – таму има бројни содржини во облик на музеи, ресторани, видиковци, прекрасна природа…

Споменавме дека климата не е толку типична како што очекувавте од Норвешка, но затоа има нешто друго „норвешко“ што можете да го искусите: музејот Викинг кој се наоѓа на место кое е воедно и археолошко наоѓалиште – во малото село Борг.

Норвешка, како симбол на уредена држава, подеднакво се грижи за својот туризам, како и за животната средина, локалната заедница и својата култура, така што туризмот на областа е насочен кон задоволство на посетителите, но и кон потребите на локалното население и природата.

Љубителите на греењето покрај камин и снег на прозорецот, северната атмосфера и природата сигурно веќе ја имаат ставено Норвешка на листата за посетување, а другите остануваат со мислата: кога веќе треба да ги пребродиме зимските денови, нели е поубаво да ги доживееме во вистинска скандинавска бајка?