ПАНИКА ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА: Сите вакцини ќе ги купи Бајден. Фајзер ја врти капата

226

Целосното запирање на продолжувањето на имунизацијата во сите земји на ЕУ јасно ја покажува моменталната реална моќ и позиција на ЕУ во светот.

Имено, ЕУ сака да мисли најдобро за себе, потпирајќи се на вековната културна, технолошка, научна и индустриска доминација, но таа приказна сега не е утеха за 450 милиони граѓани.

Унијата остана без вакцини, и што е уште полошо, никој нема идеја кога и дали наскоро ќе се регулира набавката од двата одобрени серума, Фајзер и Модерена.

Астра-Занека, во средината на кризата вели дека ќе може да испорача само 40 проценти од планираната количина. Тој удар е особено болен затоа што станува збор за серум од Оксфорд, европски, што немаше да се случи доколку ЕУ не платеше стотици милиони евра однапред за истражувањето.