Па каде се тие празни полици? Американски новинар во Венецуела тајно го истражува недостигот на храна! Се шокирал од тоа што го открил

158

Главните западни медиуми пренесуваат тажни приказни за празни полици и гладни во Венецуела, но дали наводите за недостиг на храна се вистинити? Американскиот новинар Макс Блументал, кој веќе подолго време ја следи ситуацијата во Венецуела, го посетил Каракас и открил дека таму ситуацијата не баш толку депресивна како што веќе некое време ја прикажуваат западните медиуми.

Тој на своја рака посетил неколку супермаркети во главниот град на Венецуела и не забележал недостиг за кој често се зборува. 

По обиколката на маркетите во Каракас, Блументал пронашол многу работи што може да се купат – дури и пиво.

Продавниците кои ги посетил нудат широк спектар на месо, месни и млечни производи. На полиците можело да се најде и “craft” пиво – обележје на конзумеризмот.

Блументал исто така се восхитувал на разновидноста на тоалетната хартија, шампоните и хигенските производи – основна роба, за која западните медиуми велат дека не може да се најде во Венецуела.

“Тука нема проблеми со дистрибуција на храна и недостиг на храна”, заклучува Блументал.

“Прашање е дали куповната моќ на локалното население е целосно уништена, бидејќи нивната валута е толку ослабена од хиперинфлацијата, шпекулациите и поплавата на доларот која владата не може да ја контролира тука, како и натрупувањето на приватните капиталистички елементи”.

loading...