Одлучено е кој во Македонија ќе може да ја прими вакцината „АстраЗенека“

173
Во тек е вакцинацијата со оваа вакцина на лицата постари од 77 години бидејќи кај оваа возрасна категорија граѓани не се забележани негативни ефекти од „АстраЗенека“

Министерот за здравство, Венко Филипче информираше дека е донесена одлука вакцината „АстраЗенека“ да не се дава на лица помлади од 60 години во нашата земја.

– Донесовме став вакцината на „АстраЗенека“ да не се дава на помлади лица од 60 години во нашата земја. Нема препораки за претпазливост по однос на оние кои веќе ја примиле во Србија, а за ревакцинацијата за оние кои веќе се вакцинирани со оваа вакцина нема став. Ќе ги пратиме насоките и ќе донесеме став во следниот период – истакна министерот Венко Филипче.

За можноста лицата кои се вакцинирани со „АстраЗенека“ и нивната ревакцинација со вакцината „Спутник V“, Филипче вели дека ќе ги чекаат препораките од ЕМА.

– Германија донесе одлука по првата доза со „АстраЗенека“ да се прими друга вакцина. Ние ќе ги обезбедиме сите соодветни количини, па согласно препораките така и ќе реагираме – вели министерот.

Во тек е вакцинацијата со оваа вакцина на лицата постари од 77 години бидејќи кај оваа возрасна категорија граѓани не се забележани негативни ефекти од „АстраЗенека“