Нови шокантни истражувања: Третирајте го ракот со сода бикарбона!

708

Истражувачите од Институтот за истражување на рак во Лудвиг утврдиле дека консумирањето “сода бикаробона” може да ги активира клетките во туморот и да им помогне на хемотераписките лекови да ги убијат.

Зголемениот тумор го блокира снабдувањето со крв во внатре во клетките, што предизвикува тие да се затворат.

“Клетките не сакаат да создаваат протеини или други биомолекули кога се под стрес”, пишува авторот на студијата Чи Ван Данг.

“Тие сакаат да ги забават работите и само да се разбудат кога работите ќе се вратат во нормала”, објасни тој понатаму.

За целите на истражувањето биле тестирани глувци кои биле заболени од рак и пиеле вода со “сода бикарбона”. Тимот открил дека сето тоа помага да се зголеми активноста на клетките во туморот.

Содата може да ги натера клетките да дејствуваат како нормални и ова им помогнало на лековите да ги насочат понатаму. Затоа, оваа супстанца може да помогне во третманите на ракот, како што е хемотерапијата и имунотерапијата.

“Концептот е толку лесен”, вели д-р Ван Данг. “Не станува збор за 100.000 долари годишно. Тоа е буквално само сода бикарбона.”

Тимот се надева дека нивното откритие може да излекува многу луѓе од оваа смртоносна болест.