НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ КОИ НЕМА ДА СЕ ПРЕФРЛАТ ОД ЕУРОСТАНДАРД ВО ДРУГА БАНКА ДО 25 АВГУСТ ПЕНЗИИ ЌЕ ИМ БИДАТ ПРЕФРЛЕНИ ПОДОЦНА ВО СЕПТЕМВРИ

539

На оние корисници на пензиите кои досега ги користеа услугите на Еуростандард Банка АД и кои до 25 август нема да успеат да отворат трансакциски сметки во другите банки августовските пензии ќе им бидат префрлени подоцна во септември, откако Владата на вчерашната седница го задолжи Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и им препорача на деловните банки да обезбедат други дополнителни редовни исплати за корисниците на пензии кои се префрлени од Еуростандард Банка АД Скопје во другите деловни банки. Овие граѓани ќе можат да располагаат со августовските пензии на 7 септември, 14 септември и 25 септември.

Редовната исплата на пензиите ќе се врши во четири етапи, и тоа: во среда, на 26.08.2020 година исплата на пензии со висина до 11.000 денари; во четврток, на 27.08.2020 година исплата на пензии во висина од 11.001 денари до 14.000 денари; во понеделник, на 31.08.2020 година исплата на пензии во висина од 14.001 денари до 18.000 денари; во вторник, на 01.09.2020 година исплата на пензии во висина над 18.000 денари.

Народна банка ѝ ја укина дозволата за работа на Еуростандард банка на 12 август, a за 8 октомври е закажано првото судско рочиште за стечајната постапка за банката.