На Европа ѝ следи финансиска апокалипса: Водечката германска банка дала драматично предупредување, за сè е виновна централната банка на ЕУ

236

Намалување на каматните стапки на депозитите на Европската централна банка до минус 0.5 отсто е тешко бреме за финансиско-кредитните организации и нивните клиенти, соопштил генералниот директор на “Дојче банката“, Кристијан Севинг.

„Долгорочна перспектива на негативни камати води кон крах на финансискиот систем“ – наведува Блумберг.

Во “Дојче банката“ сметаат дека каматите од минус 0.5 отсто само оваа година ќе им донесат губиток од милион евра. Слична ситуација се очекува и во другите финансиски институции. Според податоците на рејтинг агенцијата „Scop Ratings“, поради таквата политика, ECB европските банки изгубиле 23 милијарди евра од 2014-та година.

Вчера Советот на директори од ECB ја сочувал каматната стапка на рекордно ниско ниво од нула отсто.

Каматата за депозитите е намалена до минус 0.5 отсто од 0.4 отсто, додека маргиналната каматна стапка останала на ниво од 0.25 отсто.

Регулаторот очекува каматите на EBC да останат на сегашното или пониското ниво сè додека прогнозите во врска со инфлацијата не достигнат 32 отсто во рамките на прогнозираниот период.