Му нема рамно – ова е најздравото овошје

601

Овошјето, без сомнеж би требало да биде дел од секојдневната исхрана, но изборот на овошје би требало да биде исто така многу важен.

Некои од овошјата содржат повеќе шеќер па личноста која што има дијабетес треба да ги избегнува и да бира овошја кои што имаат помалку шеќер. Иако тие шеќери се природни, сепак не им одговараат на сите.

Овошјето кое што содржи најмалку шеќер и кое што има најдобра нутритивна вредност, вклучува и високо ниво на антиоксиданси и фитонутриенти.

Иако овошјето е неопходно, неретко се заборава фактот на количината шеќер која истото ја содржи во него.

Па тоа секако дека не е добар избор за оние кои што го избегнуваат шеќерот. Во него има голема количина растителни влакна и нутриенти, но и природен шеќер, 45 грама по парче па затоа терба да се консумира умерено.

Една шолја грозје содржи 23 грама шеќер што е доволна количина па затоа грозјето се смета за едно од најздравите овојшја.

Нешто поголема количина шеќер се наоѓа и во црешите, а една мала круша содржи 17 грама шеќер, па доколку внимавате на килограмите ова овошје не треба да го консумирате во голема количина.

Кога станува збор за лубеницата, во едно парче лубеница има околу 17 грама шеќер што е многу малку.

Смоквите исто така се преполни со шеќери.