„Монструм” одложен за 11 јули поради технички причини

794

Поради недостиг од технички услови за сослушување на заштитниот сведок, денешното рочиште за предметот „Монструм“ е одложено за 11 јули.

Во старата зграда на Кривичниот суд, демнеска требаше да се изведуваат докази на повторениот судски процес по предметот „Монструм“ на Специјалното јавно обвинителство. На претходното рочиште се гледаше аудио и видео снимка од испрашувањето на заштитениот сведок Хаки Азири од 7 мај 2012 година. Претходно на прашања од обвинителката од СЈО Фатиме Фетаи одговараше и сведокот Ахмет Бекир, кој на претходното рочиште се онесвести додека сведочеше за петкратното убиство кај Смилковако езеро.

Предметот „Монструм“ е отворен за петкратното убиство кај Смилковско езеро, сторено на 12 април 2012 година, кога беа убиени момчињата Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александар Наќевски и рибарот Борче Стефановски, а во првичната постапка на доживотен затвор беа осудени Алил Демири, Африм и Агим Исмаиловиќ и Езим и Хаки Азири и Сами Љута. Врховниот суд во декември лани ги укина пресудите, ги ослободи од притвор осудените Агим Исмаиловиќ, Хаќи Азири, Сами Љута и Фејзи Азири, и им определи мерки на претпазливост. За судот се уште недостапни се Алил Демири и Африм Исмаиловиќ по кои се распишани меѓународни потерници.